Historiejagten
Hvor kommer historien fra? Inden du kan Google svaret på et historiespøgsmål, har arkæologer og historikere gravet i mulden og arkiverne og aflokket fortidens genstande deres hemmeligheder. Podcasten "Historiejagten" fra Museum Østjylland inviterer dig med derind, hvor ny viden bliver til.
Vi fortæller spændende historier fra museets arbejdsfelt om alt fra stenalderbosættelser på Djursland, moselig og middelalderens kongemagt til den moderne tids fortælling om skibsforlis, kvindehistorie og meget mere.
Fortællingerne har rod i Østjylland men med tråde ud til både Danmarks og verdenshistorien og tager publikum med på en opdagelsesrejse, når vi forsøger at besvare spørgsmålet: Hvordan ved vi det?
Historiejagten
Magt i middelalderen
Nogle af middelalderens væsentligste møntfund stammer fra Museum Østjyllands dækningsområde, nemlig fra Djursland og området omkring Randers. Netop i begyndelsen af middelalderen fik mønterne en fast værdi, der blev bestemt og ikke mindst garanteret af kongen. På den måde fik kongemagten et meget vigtigt redskab, som han kunne styre landets økonomi med. Den nye måde at opfatte og bruge mønter på er stadig den måde, vi opfatter og bruger mønter den dag i dag. I hvert fald lidt endnu inden kryptovaluta og digitale betalinger helt overtager vores hverdag!
På museerne gemmer sig tusindvis af fascinerende historier fra middelalderen. I dette afsnit af "Historiejagten" fortælles historien om, hvorfor man begyndte at bruge mønter i Danmark, og hvilken rolle tidens skiftende konger spillede i det.
Medvirkende: Arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen og journalist Lene Grønborg Poulsen.